0326 502 15 69 - 0505 694 70 91

BLOG //Hatay Havuz Su Yalıtımı


Yüzme havuzlarında betonarme duvar ve zemin tek başına su sızıntısını engelleyecek özellik taşımaz. Su tahliye delikleri, su girişleri, pencereler, beton yapıdaki duvar ve zemin birleşim yerleri gibi özel noktalar sızdırmazlık açısından zayıftır. Ayrıca betonarmede oluşabilecek çatlaklar da su sızıntısını kolaylaştırır. Havuz içi yüzeylerine yapılacak seramik ve derz dolgu uygulaması ise tek başına su yalıtımı sağlamaz.
 
Havuz kimyasalları zaman içinde yüzme havuzlarındaki derz dolgularını aşındırabilir. Bu durumda seramik yapıştırıcısı da zamanla özelliğini koruyamaz ve kabarmaya başlar.
 
Yüzme havuzu seramiklerinin tamamı, savaklar dahil sökülmelidir. Sökme işleminden sonra yüzeyde kalan seramik yapıştırıcıları temizlenir. Havuzlarda genellikle seramik veya cam mozaik uygulaması yapıldığı için yatay ve dikey köşelerde mutlaka su yalıtım köşe bandı uygulanmalıdır.
 
Negatif su basıncına (zemin suyu basıncı) maruz kalacak yüzme havuzlarında, su yalıtım katmanı uygulaması için elastik, pozitif su basıncı ile birlikte negatif su basıncına dayanıklı su yalıtım harçları kullanılmalıdır.
Kullanım talimatları doğrultusunda hazırlanan su yalıtım malzemesi tüm yüzeye 2 kat halinde uygulanır. Su yalıtım uygulamalarında her bir katın uygulaması bir önceki kata  dik doğrultuda olmalıdır. Kenar ve köşeler ile diğer riskli noktalar birinci kat su yalıtım uygulamasının hemen ardından alkali dayanımlı cam elyaf donatı filesi ile desteklenmelidir. Su yalıtımı tamamlandıktan 7 gün sonra havuz su doldurulup mutlaka test edilmeli, herhangi bir sızıntı yoksa seramik uygulamasına geçilmelidir.
 
Havuz iç yüzeylerinde yapılacak seramik uygulamalarında, seramik yapıştırıcı uygulamasının ardından uygun derz dolguları kullanılarak derz boşlukları doldurulur.  Derz dolgu uygulamalarında kimyasal dayanım özelliğine  sahip derz dolguları tercih edilmelidir. Havuz kenarlarında kaydırmaz özellikteki seramiklerin kullanılması önerilir.
 
Havuz izolasyonundaki malzeme secimi ve temel amaç, havuz ana iskeletinin meydana getiren beton ile, suyun temas ettiği yüzey arasında bir bariyer oluşturup hidrostatik su basıncı ile oluşan deformasyonun önüne geçmek, havuz sularında kullanılan kimyasalların zaman içerisinde oluşturacağı aşınmalar sonucunda kaplama derzlerinin işlevini yitirmesi sonucu oluşabilecek su sızmalarının önüne geçmek, ayrıca toprak ile temas eden havuzun dış cephesinden akacak olan doğal suların havuz suyuna karışmasına engel olmak için yapılan uygulamalara havuz izolasyonu denir.
Havuzlarda su yalıtımı genelde yalıtım örtüleri, geçirimsiz cam ve beton gibi takviyeli kaplamlar kullanılmaktadır. Yalıtım örtü malzemeleri elastik olup, iyi bir çekme ve mukavemetine sahiplerdir. Çeşitli uzama katsayılarına sahip türleri de vardır.
 
Betonarme sistemde olabilecek hareketlerle ilgisi olmadığı için kolaylıkla devre dışı kalamazlar. Hem dıştan içe hem de içten dışa olan su basınçlarına karşı yalıtım özelliği vardır.
Duvar uygulaması tamamlandıktan hemen sonra koruyucu tabaka gerekir . 
 
 Havuzların uzun ömürlü, sağlıklı ve hijyenik olması için havuz su yalıtımı önemlidir. Duvarın zeminle birleştiği noktalar, hijyen için kullanılan klorun deforme ettiği alanlar, pozitif ve negatif basınca maruz kalarak kalitesini kaybeden seramikler elden geçirilmeli, soğuk havalarda don tehlikesine karşı havuz su yalıtımı uygulaması ile dayanıklılığı arttırılmalıdır.

DİĞER //BLOG


İLETİŞİM
//BİZE ULAŞIN

HATAY'DA HAYATA GEÇİRECEĞİMİZ HİZMETLERİMİZ

SİZİ ARAYALIM

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Akdeniz, Eda Apartmanı 2 4/A, 7. Sk., 31160 Defne/Hatay
Telefon : 0326 502 15 69 GSM : 0505 694 70 91
Email: info@aselinsaat.net